Kráter s maskonem

27.9.2018
Citace:
Jaroslav Klokočník, Jan Kostelecký and Aleš Bezděk, On the detection of the Wilkes Land impact crater, Earth, Planets and Space201870:135, https://doi.org/10.1186/s40623-018-0904-7
Zdroj
Družicový snímek Antarktidy s vyznačenou polohou Wilkesovy země, upraveno podle Dave Pape, Public domain, via Wikimedia Commons.

Pod ledem Wilkesovy země v Antarktidě leží největší pozemský impaktní (dopadový) kráter s průměrem přes 500 km. Starší hypotézu podpořila přesná gravimetrická měření českého týmu prof.Klokočníka z Astronomického ústavu AV ČR. Uprostřed kráteru leží jediný na Zemi dochovaný maskon, což je anomální oblast zemské kůry spojená s podpovrchovou koncentrací hmoty. Jméno pochází z anglického mass concentration, koncentrace hmoty. Vzniknout může při dopadu meteoritu nebo vzestupu hustého magmatického materiálu. Na Měsíci najdeme celou řadu maskonů, na Zemi známe zatím jediný a ještě pod ledem.

Podle tiskové zprávy Astronomického ústavu AV ČR z 26.9.2018 je na Zemi potvrzeno přes 170 impaktních kráterů různých velikostí a stáří a kolem 600 objektů, které by krátery být mohly. Největší je Vredefort v Jižní Africe o průměru asi 250 km. Velmi populární je další velký kráter Chicxulub na severu Yukatánu nebo Popigaj na Sibiři. Neměli bychom se tedy divit, kdyby některý z takových kráterů byl i v Antarktidě a vzhledem k jejím současným podmínkám by byl nejspíš přikrytý ledem.

Zajímavé je, že gravitační anomálie jakoby pokračovala i na protilehlém pobřeží jižní Austrálie vzdáleném asi 5.000 km. Podle hodně odvážné hypotézy mohl dopad obrovského tělesa na přelomu prvohor a druhohor oddělit Austrálii od Antarktidy.

Uplný text tiskové zprávy Astronomického ústavu AV ČR z 26.9.2018 najdeme zde.

 
Odeslat komentář k článku "Kráter s maskonem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kráter s maskonem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace